Written by Wulf Sorensen
Friday, 08 October 2010 06:57

În anul 1057, istoria s-a săturat de pecenegi şi ni i-a adus pe cumani. Lucru deloc uşor, ţinînd seamă că acest neam locuia, hăt, în stepa kirghiză, în Turkestan. Cumanii vorbeau o turcă veche, jerpelită, luată la mîna a doua de la primii vorbitori europeni de turcă, bulgarii.

Cumanii nu aveau culoare politică, dar aveau culoare geografică. Astfel, cumanii albi locuiau şi jefuiau în Ucraina, iar cumanii negri operau în Moldova şi Muntenia, adică la periferie, după un obicei care, iată, s-a păstrat pînă azi.

 

De ce sunt românii negricioși. Cumanii negri, cei mai prădători integri

În anul 1057, istoria s-a săturat de pecenegi şi ni i-a adus pe cumani. Lucru deloc uşor, ţinînd seamă că acest neam locuia, hăt, în stepa kirghiză, în Turkestan. Cumanii vorbeau o turcă veche, jerpelită, luată la mîna a doua de la primii vorbitori europeni de turcă, bulgarii. Din punctul ăsta de vedere, cumanii erau înrudiţi cu pecenegii, în acelaşi mod în care se înrudeau, în acele vremuri, un popor trezit din somn cu unul mînat de foame şi de erecţie.

Spre deosebire de pecenegi, care au zăbovit la noi în ţară trei secole, cumanii au stat numai două, fiindcă valul următor de năvălitori, mongolii, a venit cu un secol mai devreme.

Cumanii nu aveau culoare politică, dar aveau culoare geografică. Astfel, cumanii albi locuiau şi jefuiau în Ucraina, iar cumanii negri operau în Moldova şi Muntenia, adică la periferie, după un obicei care, iată, s-a păstrat pînă azi.

Între noi fie vorba, năvala cumană şi-a făcut banii. Fără ea, Basarab I ar fi fost român, iar localităţile Tîncăbeşti şi Bărcăneşti nici n-ar fi existat.
Toţi istoricii sînt de acord că raportul pagube/foloase, calculat sub ocupaţia cumană, nu sare din standardul epocii. Cumanii n-au fost mai răi decît alţi criminali călare care ne-au civilizat.

De aceea, destinul lor un pic nedrept pune multă lume pe gînduri. Ce s-a întîmplat? Nimeni nu ştie, dar pentru asta s-au inventat istoricii. Ei spun că, în 1223, mongolii au executat o incursiune experimentală spre vest, în deschidere la marea năvală din 1241. Negri de supărare, cumanii albi s-au aliat cu cneazul Kievului şi ăsta e practic ultimul lucru pe care l-au mai făcut. Nici n-au apucat cadavrele lor să se descompună, că mongolii s-au retras, dar au revenit peste 18 ani cu o foaie de parcurs mai lungă.

Traseul şerpuia printre gospodăriile Moldovei şi ale Munteniei, ocolindu-le insistent ca pe nişte focare de sărăcie. Cumanii negri s-au albit de spaimă şi au fugit în Ungaria, iar nouă ne-au lăsat doar numele Coman, pe care turcii şi tătarii din Dobrogea au avut la dispoziţie mai multe secole ca să-l romanizeze.

Sursa: ACADEMIA CATAVENCU

 

Ştiri

Ultimele ştiri

Revista Presei

Traco-Iliria

Calendar Păgân

Comunitate

Mitologia Indo-Europeana

Facebook

Thracia - Identitarian Press Agency - alătură-te grupului!